Zwykle możesz dotknąć i przytrzymać dowolne zdjęcie w aplikacji Galeria na Androida, aby uzyskać dostęp do opcji usunięcia. Ta opcja może nie być dostępna dla wszystkich Twoich zdjęć. Dzieje się tak, ponieważ Galeria może nie tylko wyświetlać obrazy na Twoim urządzeniu. Może również pokazywać elementy w usługach Picasa i Google Plus.
Masz kilka możliwości rozwiązania tego problemu.
Opcja 1 – Wyłącz synchronizację z Google+/Picasą
Jeśli chcesz zachować swoje zdjęcia w swoim profilu Google Plus, ale nie chcesz, aby były wyświetlane w aplikacji Galeria, możesz po prostu wyłączyć synchronizację zdjęć, wykonując następujące czynności:
Przejdź do „ Ustawienia ” > „ Konta ” > „ Google ”. Stamtąd możesz wybrać konto Google, którego używasz, a następnie odznacz opcję „ Synchronizuj Picasa Web Albums ”.
Teraz w sekcji „ Ustawienia ” > „ Menedżer aplikacji ”, przesuń palcem do „ Wszystkie ” > „ Galeria ” i wybierz „ Wyczyść dane ”.
Elementy z Google+ i Picasa nie będą się już pojawiać w aplikacji Galeria.
Opcja 2 – Usuń zdjęcia z Google+/Picasa
Odwiedź swoją osobistą stronę Autoprzesyłania .
Wybierz zdjęcia, które chcesz usunąć.
Wybierz ikonę kosza , a następnie wybierz „ Przenieś do kosza ”.
Zdjęcie zostanie usunięte z Galerii po następnej synchronizacji z systemem Android.