Bez wątpienia WhatsApp to święty Graal wśród komunikatorów internetowych. Ale niestety stał się także kluczowym źródłem marketingu marki, promocji, spamu i bezużytecznych przesyłanych dalej wiadomości. Na szczęście możesz wyciszyć takie wiadomości lub całkowicie zablokować kogoś w WhatsApp.

Ale co się stanie, gdy zablokujesz kogoś w WhatsApp? Czy zablokowana osoba może do Ciebie zadzwonić? Czy mogą zobaczyć Twoje zdjęcie profilowe? W tym szczegółowym artykule zagłębimy się w zawiłości blokowania w WhatsApp, odpowiadając na kluczowe pytania i rzucając światło na niuanse tego działania.
Jak zablokować kogoś na WhatsApp
Zanim zagłębimy się w to, co dzieje się po zablokowaniu kogoś, przyjrzyjmy się najpierw, jak zablokować znany lub nieznany numer w WhatsApp .
Po prostu otwórz WhatsApp → czat → dotknij nazwy/numeru kontaktu u góry okna czatu → przewiń w dół i wybierz Zablokuj nazwę lub numer.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Teraz istnieje niewielka różnica między blokowaniem konta zwykłego lub firmowego w WhatsApp. W przypadku użytkownika niebiznesowego po prostu dotknij opcji Zablokuj. Aby zablokować konto firmowe w WhatsApp, wybierz odpowiedni powód, a następnie dotknij Zablokuj.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Jeśli chcesz zablokować grupę, powtórz te same kroki. Kliknij nazwę grupy u góry → przewiń w dół i wybierz Zablokuj nazwę grupy.
Co się stanie, gdy zablokujesz kogoś na WhatsApp
Kiedy blokujesz kogoś w WhatsApp, następuje szereg zmian, które dotyczą zarówno Ciebie, jak i zablokowanej osoby.
Kiedy blokujesz kogoś na Whatsapp, co ta osoba widzi
Chociaż zamierzamy szczegółowo opisać każdy z nich, oto krótka wersja.
| Cechy |
Może zablokowana osoba |
Czy możesz |
| |
|
|
| Wymiana wiadomości |
NIE |
NIE |
| Zadzwońcie do siebie |
NIE |
NIE |
| Uczestniczyć we wspólnej grupie |
Tak |
Tak |
| Sprawdź Ostatnio widziany |
NIE |
NIE |
| Wyświetl status online |
NIE |
NIE |
| Zobacz Aktualizacja statusu |
NIE |
Tak |
| Odbierz potwierdzenie przeczytania |
NIE |
NIE |
| Zobacz zmiany w zdjęciu profilowym |
NIE |
Tak |
| Zobacz historie |
NIE |
NIE |
Jeśli zablokujesz kogoś na Whatsapp, czy ta osoba będzie o tym wiedzieć
Nie, niezależnie od tego, czy zgłosisz kogoś na WhatsApp , czy go zablokujesz, platforma nie powiadomi tej osoby. Chociaż zablokowana osoba może dowiedzieć się, czy jest zablokowana w WhatsApp, obserwując, że nie może już dzwonić, wysyłać wiadomości ani widzieć Twoich aktualizacji.
To samo dotyczy odblokowania kogoś. Jeśli więc zablokujesz, a następnie odblokujesz kogoś w WhatsApp, użytkownik nie zostanie powiadomiony o żadnej akcji.
Nie. Aby jednak zachować prywatność, WhatsApp nie informuje o tym, że ktoś został zablokowany. Tak więc, chociaż zablokowana osoba może wysłać Ci wiadomość, wiadomości nie zostaną do Ciebie dostarczone.
Co więcej, wszelkie wiadomości wysłane do Ciebie będą zawsze oznaczone jednym znacznikiem wyboru (wiadomość wysłana) i nigdy drugim znacznikiem wyboru (wiadomość dostarczona). Podobnie, jeśli zablokowana osoba spróbuje zadzwonić na Twój numer WhatsApp, usłyszy dzwonek połączenia, ale WhatsApp nie powiadomi Cię o tym.
Krótko mówiąc, zablokowany kontakt może wysłać Ci wiadomość lub zadzwonić, ale wiadomość nie zostanie dostarczona na Twoje urządzenie i nie otrzymasz o tym żadnego powiadomienia.
Czy możesz wysłać wiadomość do osoby, którą zablokowałeś na Whatsapp?
Nie. Możesz widzieć klawiaturę i pisać wiadomość, ale nie możesz jej wysłać. WhatsApp poprosi Cię o odblokowanie kontaktu/numeru, zanim będziesz mógł wysłać mu wiadomość.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Czy jeśli zablokujesz kogoś w WhatsApp, może on zobaczyć stare wiadomości?
Zablokowanie kogoś w WhatsApp nie powoduje usunięcia wiadomości ani istniejących multimediów. Zarówno Ty, jak i zablokowana osoba możecie przeglądać stare wiadomości. Co więcej, zablokowanie danej osoby nie ma wpływu na pliki multimedialne udostępniane i zapisywane w telefonie, chyba że zostaną one usunięte ręcznie.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Chociaż jeśli kogoś zablokujesz i zgłosisz, WhatsApp usunie wszystkie istniejące czaty.
Jeśli zablokuję kogoś w WhatsApp, czy mogę zobaczyć jego status online, ostatnio widziany lub zdjęcie profilowe?
Nie, gdy kogoś zablokujesz, ta osoba nie będzie mogła zobaczyć, kiedy jesteś online. Obszar stanu pod Twoim imieniem i nazwiskiem w wątku czatu będzie pusty. Co więcej, zablokowanie danej osoby powoduje utratę możliwości przeglądania ostatnio widzianych osób.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Zarówno Ty, jak i zablokowany kontakt nie będziecie mogli zobaczyć, kiedy się ostatnio widzieli. Działa to niezależnie od tego, czy ukryłeś ostatnią informację przed swoimi kontaktami, czy nie.
To samo dotyczy zdjęcia profilowego – zablokowany kontakt nie będzie mógł zobaczyć Twojego zdjęcia profilowego, zamiast tego zobaczy domyślne zdjęcie profilowe WhatsApp. Jednak nadal będziesz mógł zobaczyć aktualne i przyszłe aktualizacje zdjęć profilowych zablokowanej osoby, chyba że zablokowana osoba również Cię zablokuje.
Jeśli kogoś zablokuję, czy mogę zobaczyć jego status Whatsapp?
Chociaż WhatsApp oferuje osobne ustawienia prywatności dla statusu tymczasowego, czyli historii , zablokowanie danej osoby spowoduje ukrycie przed nią Twoich historii, a jej historii na Twojej liście. Jednak ich Informacje będą nadal widoczne dla Ciebie i będziesz mógł zobaczyć wszelkie dokonane w nich zmiany.
Co ciekawe, zablokowanie jednego z członków grupy nie ma wpływu na Twoje rozmowy w czatach grupowych WhatsApp . Oznacza to, że oboje będziecie mogli zobaczyć wiadomości od siebie nawzajem w swoich wspólnych grupach. Możesz jednak nie otrzymywać powiadomień, gdy ta osoba wysyła wiadomości lub udostępnia multimedia.
Nie, zablokowanie kogoś w WhatsApp nie powoduje usunięcia tej osoby z Twojej listy kontaktów. Jeśli chcesz usunąć zablokowany kontakt ze swojej listy, musisz ręcznie usunąć jego numer z kontaktów na swoim urządzeniu.
Co się stanie, gdy zablokujesz grupę
Blokowanie grupy działa w podobny sposób jak blokowanie kontaktu. Uniemożliwia otrzymywanie wiadomości, połączeń i powiadomień z tej grupy. Chociaż członkowie grupy nie zostaną powiadomieni o zablokowaniu grupy.
Co się stanie, gdy kogoś odblokujesz
Kiedy odblokujesz kogoś w WhatsApp, poprzednie zmiany zostaną cofnięte. Wiadomości wysłane w okresie, w którym zostały zablokowane, nie zostaną jednak dostarczone z mocą wsteczną. Zobaczysz tylko nowe wiadomości.
Blokowanie a usuwanie a wyciszanie
W świecie WhatsApp użytkownicy mają kilka opcji zarządzania swoimi interakcjami i kontrolowania przepływu wiadomości i powiadomień.
- Blokowanie kontaktu to rygorystyczny środek, który ogranicza wszelkie formy komunikacji między Tobą a zablokowanym kontaktem.
- Usunięcie kontaktu z urządzenia nie powoduje zatrzymania ani zakłócenia łącza komunikacyjnego WhatsApp. Nadal mogą wysłać Ci wiadomość lub zadzwonić na WhatsApp. Chociaż w zależności od ustawień prywatności mogą nie zobaczyć Twojego zdjęcia profilowego, statusu i historii.
- Wyciszenie kontaktu lub grupy w WhatsApp umożliwia tymczasowe wyciszenie od nich powiadomień bez całkowitego przerywania komunikacji.
Aby sprawdzić wszystkie zablokowane kontakty w Whatsapp,
- Na iPhonie wybierz Ustawienia → Prywatność → Zablokowane kontakty.
- Na telefonie z Androidem kliknij ikonę z trzema kropkami w prawym górnym rogu WhatsApp. Przejdź do Ustawienia → Konto → Prywatność → Zablokowane kontakty.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Tutaj, jeśli chcesz odblokować kontakt lub numer, wybierz kontakt → przewiń i dotknij Odblokuj kontakt.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Alternatywnie na iPhonie możesz stuknąć opcję Edytuj w prawym górnym rogu i stuknąć – obok kontaktu/numeru lub przesunąć palcem w lewo kontakt lub numer i stuknąć Odblokuj.
![Jak zablokować kogoś w WhatsApp i co się dzieje po zablokowaniu]()
Uwaga : możesz tutaj także zablokować WhatsApp, przewiń listę w dół → dotknij Dodaj nowy i wybierz kontakt.
Zablokuj kogoś na WhatsApp i nie pozwól mu przeszkadzać
Funkcja blokowania kogoś w WhatsApp ma znaczący wpływ na interakcje między Tobą a zablokowaną osobą. Daje Ci kontrolę nad tym, kto może się z Tobą skontaktować i zobaczyć Twoją aktywność na platformie.
Dlatego zanim skorzystasz z możliwości blokowania w WhatsApp, rozsądniej jest zrozumieć jego konsekwencje. Mamy nadzieję, że ten artykuł pomoże Ci podjąć świadomą decyzję. Podziel się z nami swoimi przemyśleniami, pytaniami lub pytaniami w sekcji komentarzy.