Zamknięcie drzwi dowolnego konta internetowego może wydawać się monumentalne, a ciężar może być większy, biorąc pod uwagę połączenia i rozmowy na koncie Viber. Czasami jednak odpuszczenie jest konieczne. W tym artykule opisano proste kroki dezaktywacji lub usunięcia konta Viber na komputerze stacjonarnym i urządzeniu mobilnym.

Istnieje wiele powodów, dla których możesz chcieć usunąć swoje konto Viber. Może to oznaczać ucieczkę od uciążliwych czatów grupowych i niechcianych wiadomości biznesowych, obaw związanych z prywatnością lub dlatego, że nie potrzebujesz już konta.
Uwaga: Viber ma tylko przycisk Dezaktywuj, który usuwa Twoje konto i jego dane. Możesz jednak przywrócić swoje konto, jeśli utworzyłeś kopię zapasową konta. Co więcej, nie ma możliwości tymczasowego wstrzymania konta Viber.
Dezaktywuj konto Viber w aplikacji komputerowej
Pożegnanie z kontem Viber na komputerze jest proste. Oto kroki, które pozwolą płynnie przejść przez proces:
Krok 1: Naciśnij Windows + S na klawiaturze. Wpisz Viber i wybierz Otwórz.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Krok 2: Kliknij ikonę swojego profilu w lewym górnym rogu ekranu.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Krok 3: Wybierz Ustawienia z opcji.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Krok 4: Przejdź do Prywatność i bezpieczeństwo. Przewiń w dół do sekcji Dezaktywuj Viber na pulpicie i kliknij przycisk Dezaktywuj.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Krok 5: Potwierdź, wybierając opcję Dezaktywuj w wyskakującym okienku.
Uwaga: wyłączenie Vibera spowoduje usunięcie historii czatów i danych aplikacji na tym urządzeniu, ale nadal możesz uzyskać dostęp do historii rozmów na innych urządzeniach Viber.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Usuń swoje konto Viber za pomocą aplikacji mobilnej
Krok 1: Otwórz aplikację Viber na swoim smartfonie.
Krok 2: Przejdź do karty Więcej i wybierz Ustawienia.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Krok 3: Wybierz opcję Konto i dotknij Dezaktywuj konto.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Krok 4: Wpisz swój numer telefonu powiązany z Viber i wybierz Dezaktywuj konto. Potwierdź, wybierając opcję Dezaktywuj w wyskakującym okienku.
![Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto Viber]()
Przeczytaj także: Jak wykonywać bezpłatne połączenia międzynarodowe między iPhonem za pomocą Viber
Co się stanie po dezaktywacji konta Viber
Dezaktywacja konta Viber ma kilka konsekwencji, dlatego przed przystąpieniem do dalszych kroków ważne jest, aby zrozumieć, z czego rezygnujesz. Oto, co się dzieje:
- Zamknięcie konta: Zamknięcie konta Viber prowadzi do trwałego zamknięcia konta na wszystkich urządzeniach, w tym na komputerach stacjonarnych, telefonach i tabletach.
- Usuwanie danych: Zainicjowanie usuwania danych powoduje usunięcie z serwerów wszystkich informacji związanych z profilami, w tym szczegółów profilu i list kontaktów. Proces ten usuwa również dane telefonu, w tym historię połączeń i czatów.
Uwaga dla użytkowników Androida: zalecamy utworzenie kopii zapasowej historii czatów na Dysku Google , aby ułatwić jej przywrócenie po zamknięciu konta.
Uwaga dla użytkowników iPhone'a: Dezaktywacja Vibera na iPhone'ach uniemożliwia przywrócenie konta, co prowadzi do nieodwracalnej utraty historii czatów.
- Zaplanowane wiadomości: Usunięcie zamknięcia konta Viber powoduje trwałe usunięcie zaplanowanych wiadomości w społecznościach i kanałach.
- Usuwanie grup i społeczności: Dezaktywacja konta Viber spowoduje automatyczne usunięcie Cię ze wszystkich grup i społeczności, których jesteś częścią.
- Kredyt Viber Out: Wybranie zamknięcia konta powoduje usunięcie środków Viber Out. Jednak ta czynność nie anuluje planów Viber Out.
- Usuwanie pakietu naklejek: Zamknięcie konta powoduje usunięcie wszystkich powiązanych pakietów naklejek. Możliwa jest ponowna aktywacja Rakuten Viber przy użyciu tego samego identyfikatora Google Play lub App Store.
Uwaga: Dezaktywacja Rakuten Viber nie ma wpływu na połączone konta Rakuten. Aby dezaktywować swoje konta Rakuten, skontaktuj się z obsługą Rakuten.
Różnica między odinstalowaniem aplikacji Viber a dezaktywacją konta
Odinstalowanie aplikacji lub dezaktywacja konta to dwie opcje podczas korzystania z Viber. Każda opcja prowadzi do różnych wyników, a zrozumienie kluczowych różnic ma kluczowe znaczenie przed podjęciem decyzji.
| Funkcja |
Odinstaluj Vibera |
Usuń konto Viber |
| Usuwanie określonego urządzenia |
Ograniczone do urządzenia, na którym rozpoczyna się proces dezinstalacji. Nie ma wpływu na inne urządzenia. |
Prowadzi do trwałej dezaktywacji na wszystkich urządzeniach, w tym na komputerach stacjonarnych i tabletach. |
| Usuwanie danych |
Usuwa historię połączeń i czatów w telefonie. |
Usuwa z serwerów informacje związane z profilem, w tym szczegóły profilu, listy kontaktów, połączenia i historię czatów. |
| Zaplanowane przechowywanie wiadomości |
Zaplanowane wiadomości w społecznościach i kanałach pozostają nienaruszone. |
Aktywacja powoduje trwałe usunięcie zaplanowanych wiadomości w ramach społeczności i kanałów. |
| Członkostwo w grupie, społeczności i kanale |
Pozostaniesz członkiem grup, społeczności i kanałów. |
Usunięcie z grup, społeczności i kanałów w Rakuten Viber. |
| Plany i środki Viber Out |
Nie ma to wpływu na plany i kredyty. |
Zamknięcie skutkuje usunięciem środków Viber Out; plany pozostają nienaruszone. |
| Zachowanie pakietu naklejek |
Pobrane pakiety naklejek nie są usuwane podczas dezinstalacji. |
Wszystkie pakiety naklejek powiązane z kontem są usuwane podczas zamknięcia. Można go przywrócić po reaktywacji. |
| Kopia zapasowa |
Dezinstalacja nie usuwa kopii zapasowych zapisanych na Dysku Google lub iCloud. |
Kopie zapasowe zapisane na Dysku Google lub iCloud nie podlegają usunięciu podczas zamykania konta i pozostają nienaruszone. |
| Zamknięcie konta |
Nie dotyczy |
Prowadzi do trwałego zamknięcia konta i dezaktywacji Vibera na wszystkich urządzeniach. |
| Usuwanie danych |
Nie dotyczy |
Usuwa z serwerów informacje związane z profilem, w tym szczegóły profilu, listy kontaktów, połączenia i historię czatów. |
Często zadawane pytania
1. Czy mogę dezaktywować lub usunąć moje konto Viber na innym urządzeniu, jeśli telefon zostanie skradziony lub zgubiony?
Nie, nie możesz bezpośrednio dezaktywować ani usunąć swojego konta Viber na innym urządzeniu, jeśli Twój telefon zostanie skradziony lub zgubiony.
2. Co stanie się z moimi płatnościami Viber, jeśli usunę moje konto?
Usunięcie konta Viber spowoduje trwałe usunięcie historii płatności, wszelkich posiadanych środków Viber Out oraz wszystkich aktywnych subskrypcji Viber Out. Ponadto usunięcie konta nie uprawnia do zwrotu środków za pozostały kredyt lub niewykorzystany okres subskrypcji.
3. Czy moje kontakty zostaną powiadomione, gdy usunę konto?
Nie, Twoje kontakty nie zostaną powiadomione, gdy usuniesz konto Viber.
Usuń swoją obecność Viber
Niezależnie od tego, czy szukasz tymczasowej przerwy, czy wyjazdu na stałe, mamy nadzieję, że ten artykuł pomoże Ci zarządzać kontem Viber. Jeśli zdecydujesz się opuścić Viber, rozważ skorzystanie z innych platform komunikacyjnych, takich jak WhatsApp i Telegram . Daj nam znać w komentarzach, co skłoniło Cię do podjęcia tej decyzji.