Chociaż technologia pomaga nam na różne sposoby , to też robi się zagmatwana. Przy wszystkich funkcjach dostępnych w aplikacji lub witrynie internetowej można się zastanawiać, której użyć.

Weźmy za przykład Facebook Messengera. Masz wiele różnych opcji, takich jak wyciszenie, zignorowanie i zablokowanie, aby uniknąć kontaktu z osobą. To nie wszystko. Jeśli myślisz o usunięciu wątku czatu, ponownie oferowane są dwie różne opcje — archiwizacja i usuwanie.
Teraz, jeśli natknąłeś się na nie, musisz się zastanawiać, co to jest archiwum i czym różni się od usuwania. Podziękuj swoim gwiazdom, że trafiłeś na idealną stronę. Tutaj znajdziesz różnicę między tymi dwoma i której użyć w konkretnej sytuacji.
Wskoczmy od razu.
Co jest usuwane i archiwizowane w Messengerze
Jak sama nazwa wskazuje, usuwanie to tradycyjna funkcja dostępna w prawie wszystkich aplikacjach. Dzięki niemu całkowicie usuwasz lub usuwasz czat. Nie ma odwrotu.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Z drugiej strony Archiwum to sposób na ukrycie wiadomości w skrzynce odbiorczej bez ich usuwania. Po prostu usuwasz lub ukrywasz je z listy czatów, ale nadal są dostępne w Messengerze i można je łatwo odzyskać.
Co się dzieje, gdy archiwizujesz i usuwasz?
Po zarchiwizowaniu czatu znika on z listy czatów i ukrywa się, ale nie jest usuwany. Możesz przeczytać poprzednie wiadomości w tym konkretnym czacie w dowolnym momencie. Będziesz także otrzymywać nowe wiadomości.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Usuń usuwa również wątek czatu z listy, ale jest to funkcja trwała. Oznacza to, że wszystkie wiadomości w wątku czatu zniknęły. Usuniętych wiadomości nie można przywrócić na Messengerze.
Powiadomienia i nowe wiadomości
Zarówno w przypadku usuwania, jak i archiwizowania, gdy inna osoba wyśle do Ciebie wiadomość, wiadomość pojawi się w Twojej skrzynce odbiorczej i zostaniesz o niej powiadomiony jak każda inna wiadomość. Nie otrzymujesz powiadomień o wiadomościach, gdy wyciszysz lub zignorujesz wątek czatu .
Jednak w przypadku archiwum poprzednie wiadomości nadal tam będą, ale wątek czatu będzie pusty dla usuniętych wiadomości. Będziesz miał wrażenie, że rozmawiasz z tą osobą po raz pierwszy.
Archiwizuj i usuwaj poszczególne wiadomości
Nie można archiwizować pojedynczych wiadomości. Musisz zarchiwizować cały wątek czatu. Jednak sytuacja wygląda inaczej w przypadku usuwania. Oprócz usunięcia całego wątku czatu możesz także usuwać pojedyncze wiadomości.
Facebook umożliwia usuwanie wiadomości na dwa sposoby. Po pierwsze, możesz go usunąć tylko ze swojego widoku. Dzięki temu wiadomość pozostanie w skrzynce odbiorczej odbiorcy. Po drugie, Facebook niedawno uruchomił funkcję usuwania dla wszystkich, w której jeśli usuniesz wysłaną wiadomość (w ciągu 10 minut), zostanie ona również usunięta z telefonu odbiorcy. Ta funkcja przydaje się, gdy wyślesz niewłaściwą wiadomość.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Co się stanie, gdy cofniesz archiwizację i usunięcie?
Cóż, jak wspomniano wcześniej, usuniętego wątku czatu nie można w żaden sposób odzyskać. Oznacza to, że nie można przywrócić niczego po usunięciu.
Jednak po cofnięciu archiwizacji wątek stanie się ponownie widoczny w Twojej skrzynce odbiorczej. Ponadto, jeśli któryś z dwóch uczestników wątku czatu wyśle wiadomość, czat zostanie automatycznie usunięty z archiwum.
Uzyskaj dostęp do zarchiwizowanych i usuniętych wiadomości
W przypadku zarchiwizowanych wątków nie otrzymujesz dedykowanej sekcji do przeglądania ich w aplikacjach mobilnych. Aby wyświetlić zarchiwizowane wątki czatu, musisz użyć wyszukiwania, aby znaleźć wątek czatu. Oznacza to, że wpisz imię i nazwisko osoby w wyszukiwaniu Messengera, a będziesz mógł zobaczyć wątek czatu.
Na szczęście internetowa wersja Messengera jest na tyle łaskawa, że oferuje dedykowaną sekcję. Aby wyświetlić zarchiwizowane wiadomości w witrynie Messenger, kliknij ikonę koła zębatego po lewej stronie i wybierz z niej Zarchiwizowane wątki.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
W programie Messenger nie ma folderu kosza, który występuje w niektórych aplikacjach , w których dane można odzyskać w ciągu kilku dni od ich usunięcia. Po naciśnięciu przycisku usuwania wiadomości w wątku czatu znikają na zawsze.
Jak zarchiwizować wątek czatu
Aby zarchiwizować wątek wiadomości w aplikacjach mobilnych, dotknij i przytrzymaj czat. Następnie dotknij ikony z trzema paskami. Z menu wybierz Archiwizuj.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Na pulpicie otwórz wątek czatu i kliknij ikonę koła zębatego ustawień po prawej stronie. W menu kliknij Archiwum. Gdy tylko zarchiwizujesz czat, zniknie.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Jak usunąć czat
W aplikacjach mobilnych dotknij i przytrzymaj wątek czatu, który chcesz usunąć. Lub przesuń w lewo w wątku czatu, aby wyświetlić opcje. Następnie naciśnij ikonę usuwania.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Jak przywrócić czat?
W aplikacji mobilnej, ponieważ nie ma dedykowanej sekcji, wyszukaj imię osoby. Więc wyślij im wiadomość, aby rozpakować wątek czatu. Ewentualnie, jeśli w międzyczasie wyślą wiadomość, wątek zostanie automatycznie rozpakowany i pojawi się na normalnej liście czatów.
W Internecie kliknij ikonę koła zębatego obecną w lewym górnym rogu i wybierz z niej Zarchiwizowane wątki. Następnie ponownie musisz wysłać wiadomość do tej osoby lub poczekać na jej wiadomość, aby rozpakować czat.
![Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng Facebook Messenger Delete và Archive: Cái nào nên sử dụng]()
Kiedy ich używać
Użyj archiwum, jeśli chcesz ukryć określone wątki wiadomości. Lub gdy chcesz uzyskać czysty wygląd Messengera bez faktycznego usuwania żadnego z czatów.
Usuń to idealna opcja, gdy chcesz trwale usunąć wiadomości na czacie. Na przykład, jeśli plotkowałeś o kimś lub przypadkowo podzieliłeś się krytycznymi informacjami, usunięcie rozmowy ma sens. Podobnie, jeśli masz osobisty czat w Messengerze i ktoś chce korzystać z Messengera, możesz na razie zarchiwizować ten wątek.
Teraz, gdy już znasz różnicę, używaj ich mądrze.
Dalej: nie blokuj kogoś, nie znając jego wyników. Oto, co się dzieje, gdy zablokujesz kogoś na Messengerze.