Skype jest prawdopodobnie jedną z najlepszych aplikacji do rozmów wideo . Jeśli nie korzystasz już ze Skype'a, być może dlatego, że znalazłeś lepszą alternatywę dla rozmów wideo , możesz chcieć usunąć swoje konto. Ale co się stanie, gdy to zrobisz? Jakie są konsekwencje związane z usunięciem konta Skype? Czy powinieneś go usunąć, czy nie?

Jeśli zastanawiasz się nad przejściem na nową aplikację, w porządku. Powinieneś jednak wiedzieć, co dzieje się z kontem Skype, którego nie używasz lub po prostu całkowicie je usuwasz. Odpowiadamy na Twoje pytania w poniższych sekcjach.
Usuwanie konta Skype
Cóż, nie jest dokładnie możliwe usunięcie konta Skype . A to dlatego, że Twoje konto Skype nie jest samodzielną usługą. Potrzebujesz tylko jednego konta Google, aby uzyskać dostęp do większości usług Google. Nie możesz więc usunąć swojego konta Gmail bez usunięcia/dezaktywacji konta Google. Tak, ta sama logika dotyczy Skype'a.
Skype to jedna z wielu usług i produktów, do których masz dostęp po otwarciu konta Microsoft. I tak jak nie możesz korzystać ze Skype'a bez konta Microsoft , nie możesz usunąć konta Skype bez usunięcia konta Microsoft.
Wszelkie konsekwencje usunięcia Skype'a
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
W prawdziwym tego słowa znaczeniu usunięcie konta Skype technicznie oznacza usunięcie konta Microsoft. A kiedy to zrobisz (usuń konto Skype/Microsoft), w konsekwencji stracisz dostęp do innych usług (Outlook, Hotmail, OneDrive itp.) połączonych z Twoim kontem Microsoft z tym samym adresem e-mail. Ponadto utracisz również przechowywane dane, pliki, niewykorzystane środki i subskrypcje (na przykład subskrypcje gier Xbox), które posiadasz w dowolnej z tych usług firmy Microsoft.
Jak usunąć swoje konto Skype
Przeprowadzimy Cię przez proces usuwania konta Skype, dzięki czemu uzyskasz wyraźniejszy obraz tego, jak to działa, zawiłości w nim zawartych i zdecydujesz, czy chcesz kontynuować usuwanie konta.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Możesz usunąć swoje konto Skype bezpośrednio w aplikacjach Skype na Androida, iOS i PC. Możesz również usunąć konto w Internecie, odwiedzając stronę zamykania konta Microsoft w przeglądarce internetowej.
Odwiedź stronę zamknięcia konta Microsoft
Uwaga: może zostać wyświetlony monit o zalogowanie się na konto Microsoft w przeglądarce, jeśli nie logowałeś się wcześniej.
Aby zamknąć konto Skype w aplikacji mobilnej i PC, po prostu dotknij ikony zdjęcia profilowego i przejdź do opcji Ustawienia > Konto i profil > Zamknij konto.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Następnie będziesz musiał podać poświadczenia konta, potwierdzić i zaakceptować warunki zamknięcia konta, poinformować firmę Microsoft, dlaczego usuwasz swoje konto, a na koniec nacisnąć przycisk „Zaznacz konto do zamknięcia”.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Czy możesz odzyskać usunięte konto Skype?
Tak, możesz. Widzisz, po zakończeniu procesu usuwania konta firma Microsoft nie usuwa dokładnie Twojego konta — przynajmniej nie od razu. Zamiast tego Microsoft oznacza Twoje konto do zamknięcia i usunięcia po 60 dniach od złożenia wniosku. Ten 60-dniowy okres oczekiwania ma dać ci wystarczająco dużo czasu na cofnięcie działania, jeśli zmienisz zdanie. Możesz także wykorzystać ten okres do odzyskania danych (np. wiadomości Skype i czatów), zanim zostaną trwale usunięte z bazy danych Microsoft.
Jeśli zmienisz zdanie przed upływem 60-dniowego okresu oczekiwania, wystarczy zalogować się na swoje konto Microsoft, przejść do sekcji „Zamknij konto” i anulować prośbę o zamknięcie konta.
Uwaga: NIE MOŻESZ odzyskać konta Skype ani konta Microsoft, jeśli nie anulujesz prośby o zamknięcie konta w ciągu 60 dni.
Co się dzieje z Twoim profilem
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Jak wspomniano wcześniej, Twoje konto Skype nie zostanie usunięte przed upływem 60 dni od przesłania prośby o zamknięcie konta. W ciągu 60-dniowego okresu oczekiwania Twoje kontakty i inne osoby nadal mogą przeglądać Twój profil w katalogu wyszukiwania Skype, ale nie mogą się z Tobą komunikować (teksty lub połączenia).
Jeśli wolisz, aby Twój profil Skype był ukryty przed publicznym usunięciem, zanim firma Microsoft go trwale usunie, możesz to zrobić w ustawieniach swojego konta. Pamiętaj, że po prostu zapobiegnie to wyświetlaniu się Twojego profilu, gdy ludzie go szukają.
Krok 1: Uruchom menu ustawień Skype w aplikacji mobilnej lub PC.
Krok 2: Wybierz Kontakty.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Krok 3: Następnie wybierz Prywatność.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Krok 4: Wybierz opcję „Wyświetlaj się w wynikach wyszukiwania”, aby wyłączyć widoczność publiczną konta Skype.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Co się dzieje z Twoimi plikami i czatem
Cały Twój czat i pliki, które udostępniłeś (a także te udostępnione Tobie) w Skypie, zostaną trwale usunięte, gdy Microsoft usunie Twoje konto. Nie będziesz już mieć dostępu do starych czatów, plików i konwersacji. Na szczęście możesz wyeksportować i wykonać kopię zapasową czatów i plików przed usunięciem konta Skype.
Aby pobrać kopię historii i plików czatu Skype, wykonaj poniższe czynności.
Krok 1: Zaloguj się na swoje konto Skype w przeglądarce internetowej.
Krok 2: Przewiń do dołu strony głównej Skype i wybierz „Eksportuj pliki i historię czatów”.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Krok 3: Wybierz, co chcesz wyeksportować: historię czatu / rozmowę, pliki lub oba.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Krok 4: Na koniec dotknij przycisku „Prześlij prośbę”.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Krok 5: Powinieneś otrzymać komunikat, że Twój eksport jest przygotowywany. Stuknij Kontynuuj, aby kontynuować.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Krok 6: Załaduj ponownie stronę, a historia czatu Skype powinna być teraz dostępna do pobrania.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Możesz także wyeksportować swoje kontakty Skype przed usunięciem konta. Jeśli chcesz usunąć swoje konto, zaleca się ich wyeksportowanie. Możesz ich później potrzebować; nigdy nie możesz powiedzieć. Należy również pamiętać, że jeśli firma Microsoft trwale usunie Twoje kontakty Skype (między innymi dane konta) 60 dni po przesłaniu prośby o zamknięcie konta, nie ma możliwości odzyskania go.
Aby utworzyć kopię zapasową kontaktów Skype, zaloguj się do swojego konta za pomocą przeglądarki internetowej, przewiń do dołu strony i wybierz opcję „Eksportuj kontakty (.csv)”. Twoja lista kontaktów zostanie automatycznie pobrana na Twoje urządzenie.
![Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình Điều gì sẽ xảy ra khi bạn xóa tài khoản Skype của mình]()
Usuń lub nie
Jeśli już nie potrzebujesz/korzystasz ze Skype'a, nie powinieneś go usuwać. Usunięcie konta Skype oznacza usunięcie konta Microsoft. Jeśli i kiedy to zrobisz, utracisz dostęp do wszystkich usług firmy Microsoft, a dane przechowywane w tych usługach zostaną usunięte. Po prostu jest zbyt wiele do stracenia. Jeśli nie potrzebujesz już Skype'a, możesz zamiast tego wprowadzić pewne zmiany w ustawieniach konta. Na przykład możesz zmienić swój adres e-mail lub zmienić status konta z Aktywne na Niewidoczne. W ten sposób ludzie nie będą już mogli Cię znaleźć na Skypie.
Dalej: Skype vs Skype Lite? Jakie są różnice? Która jest lepsza aplikacja do rozmów wideo na Androida? Przeczytaj artykuł, do którego link znajduje się poniżej, aby się dowiedzieć.