Tryb poufny w G Suite został zaprezentowany w kwietniu ubiegłego roku, ale nie został jeszcze udostępniony publicznie. Umożliwia użytkownikowi wysyłanie wiadomości e-mail z datami wygaśnięcia, odwoływanie starych wysłanych wiadomości i eliminowanie opcji, takich jak przesyłanie dalej, kopiowanie, drukowanie i pobieranie za pomocą wbudowanej kontroli zarządzania prawami (IRM). Wszystko po to, aby chronić dane osobowe Użytkowników G Suite.
Domyślnie tryb poufny w G Suite jest włączony, ale użytkownicy G Suite mogą go łatwo wyłączyć.

W tym miejscu wyjaśnimy, dlaczego użytkownicy G Suite i inni powinni korzystać z trybu poufnego G Suite, jak wysyłać wiadomości i załączniki za pomocą Gmaila w trybie poufnym, usuwać wczesny dostęp i nie tylko.
Wcześniej, jeśli naprawdę martwisz się kradzieżą tożsamości i chcesz uchronić się przed byciem ofiarą kradzieży tożsamości. Zalecamy korzystanie z Advanced Identity Protector, najlepszego narzędzia do ochrony przed kradzieżą tożsamości, aby zabezpieczyć hasła, konta e-mail, dane uwierzytelniające, informacje o karcie kredytowej i numer ubezpieczenia społecznego itp.
![Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila? Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila?]()
![Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila? Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila?]()
![Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila? Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila?]()
Dlaczego warto korzystać z trybu poufnego?
Tryb poufny G Suite zapewnia nadawcy kontrolę nad tworzeniem dat wygaśnięcia e-maili i anulowaniem wcześniej wysłanych wiadomości.
Jak rozpocząć korzystanie z trybu poufnego G Suite?
Zanim zaczniemy, pamiętaj, że jeśli używasz Gmaila z kontem służbowym lub szkolnym, musisz skontaktować się z administratorem systemu, aby korzystać z Gmaila w trybie poufnym.
Administrator: jeśli jesteś administratorem, możesz zdecydować, czy Twoi użytkownicy G Suite mogą korzystać z trybu poufnego w G Suite, czy nie. W tym celu przejdź do Aplikacje > G Suite > Ustawienia Gmaila > Ustawienia użytkownika. W tym miejscu wybierz jedną z następujących opcji, aby zezwolić użytkownikom G Suite na korzystanie z trybu poufnego w G Suite lub zabronić mu:
Wyłączyć
Włączyć
Kroki korzystania z Gmaila w trybie poufnym na komputerze:
- Otwórz swoje konto Gmail > Utwórz wiadomość e-mail.
- Poszukaj Włącz tryb poufny (jeśli jest wyłączony), zobaczysz go w prawym dolnym rogu okna.
Uwaga: jeśli włączony jest tryb poufny, musisz przejść na dół wiadomości i kliknąć Edytuj.
- Teraz wyślij hasło i datę ważności. Te opcje będą działać zarówno dla wiadomości, jak i załącznika.
Jeśli wybrano „ Brak kodu SMS ”, odbiorca za pomocą aplikacji Gmail może go otworzyć bezpośrednio. Natomiast odbiorcy, którzy nie korzystają z aplikacji Gmail, otrzymają wiadomość e-mail z kodem dostępu.
W przypadku wybrania opcji „ Kod SMS ” odbiorca otrzyma kod dostępu za pośrednictwem wiadomości tekstowej.
Wskazówka: tutaj musisz podać numer telefonu odbiorcy, a nie swój.
- Kliknij Zapisz.
Teraz każda wiadomość, którą wyślesz, będzie zabezpieczona w trybie poufnym G Suite.
Przeczytaj także:-
6 najlepszych konwerterów plików PDF na MIDI (muzyka optyczna...
Jak usunąć wczesny dostęp w trybie poufnym w G Suite?
![Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila? Jak korzystać z trybu poufnego Gmaila?]()
Aby uniemożliwić odbiorcy przeglądanie wiadomości e-mail przed datą wygaśnięcia, wykonaj następujące czynności:
- Otwórz Gmaila.
- Kliknij Wysłane > Poufny e-mail > Usuń dostęp.
Jak wyłączyć tryb poufny?
Aby wyłączyć Gmaila w trybie poufnym, wykonaj następujące czynności:
- Otwórz konsolę administracyjną G Suite.
- Przejdź do Aplikacje > G Suite > Ustawienia Gmaila > Ustawienia użytkownika.
- Tutaj poszukaj pola wyboru „Włącz tryb poufny”.
- Gdy aktywni użytkownicy widzą przycisk (po prawej stronie skrótu „wstaw obraz” na pasku narzędzi pod treścią wiadomości), aby włączyć tryb poufny dla pojedynczej wiadomości e-mail. Otwiera wyskakujące okienko, w którym mogą ustawić datę wygaśnięcia lub wymagać hasła.
Jak uzyskać dostęp do wiadomości e-mail wysłanej w trybie poufnym G Suite?
Jeśli otrzymałeś wiadomość e-mail w trybie poufnym, możesz otworzyć zarówno wiadomość, jak i załącznik przed datą wygaśnięcia lub do momentu usunięcia dostępu przez nadawcę. Aby wyświetlić wiadomość e-mail, jeśli jesteś użytkownikiem Gmaila, wykonaj następujące czynności:
- Otwórz Gmaila.
- Jeśli nadawca nie potrzebuje kodu dostępu do SMS-a, uzyskasz bezpośredni dostęp do wiadomości e-mail. Jeśli jednak korzystasz z innego klienta poczty e-mail, musisz otworzyć wiadomość e-mail, kliknąć łącze Wyświetl wiadomość e-mail i zalogować się przy użyciu danych logowania Gmaila, aby wyświetlić wiadomość.
- Jeśli nadawca wymaga kodu dostępu do SMS-a, musisz wykonać następujące czynności:
Wybierz Wyślij kod dostępu > otrzymasz go na telefon > wpisz to samo i kliknij Prześlij.
Jeśli używasz innego konta e-mail, otwórz e-mail > wybierz Wyświetl łącze e-mail. Spowoduje to otwarcie nowej strony, wybierz Wyślij kod dostępu > sprawdź wiadomość z kodem dostępu > wprowadź ją i kliknij Prześlij.
Przeczytaj także:-
Usprawnij korzystanie z Gmaila dzięki tym 15 wskazówkom i... Gmail to kompletna usługa poczty internetowej, która pomaga użytkownikom amatorskim i profesjonalnym. Oferuje wiele przydatnych funkcji i wskazówek, jak ulepszyć...
Jak tryb poufny G Suite współpracuje z Vault i eDiscovery?
Po wysłaniu wiadomości w trybie poufnym Gmail zastępuje treść wiadomości i załączniki linkiem. Oznacza to, że gdy użytkownik wyśle wiadomość w trybie poufnym G Suite, Vault blokuje, zachowuje, wyszukuje i eksportuje wiadomości w trybie poufnym. Wiadomość jest dostępna tylko wtedy, gdy nadawca wiadomości pochodzi z organizacji.
Co zrobić, jeśli otrzymasz wiadomość e-mail, która wygasła, a podany numer dotyczy komunikatu o błędzie nieobsługiwanego kraju?
Podczas korzystania z trybu poufnego w Gmailu, jeśli otrzymasz komunikat o błędzie E-mail wygasł, istnieje możliwość, że dostęp do poczty e-mail zostanie usunięty przed datą wygaśnięcia. W takim przypadku musisz poprosić nadawcę o ponowne przesłanie e-maila.
Jeśli otrzymasz podany numer dotyczy nieobsługiwanego kraju, pamiętaj, że kody dostępu SMS możesz wysyłać tylko do numerów należących do tych regionów:
Ameryka północna
Ameryka Południowa
Europa
Australia
Azja: Indie, Korea i Japonia
Jak Gmail działa w trybie poufnym po zakończeniu przez odbiorców?
Google wysyła link, po otwarciu w dowolnej aplikacji lub sieci wyświetla treść wiadomości w linii. Jeśli odbiorca nie jest użytkownikiem Gmaila, musi kliknąć, aby wyświetlić wiadomość e-mail w osobnym portalu hostowanym w chmurze.
Oprócz tego, jeśli chcesz korzystać z trybu poufnego w G Suite na Androidzie, iPhonie i iPadzie, wykonaj poniższe czynności:
Jak korzystać z trybu poufnego G Suite na Androidzie, iPhonie i iPadzie ?
- Otwórz aplikację Gmail > stuknij Utwórz.
- Kliknij Więcej trzy poziome kropki w prawym górnym rogu > Tryb poufny.
Jeśli tryb poufny jest włączony, przejdź na dół > dotknij Edytuj > włącz tryb poufny.
Po zakończeniu, jeśli chcesz ustawić hasło, datę wygaśnięcia i inne kontrolki, wybierz jedną z opcji:
Brak hasła SMS
Hasło SMS
Następnie dotknij Gotowe.
W ten sposób będziesz mógł wysłać wiadomość w trybie poufnym z Androida, iPhone'a i iPada.
Mamy nadzieję, że artykuł Ci się spodobał i że użyjesz trybu poufnego do zabezpieczenia danych dostarczonych przez G Suite. Jeśli jest coś jeszcze, chciałbyś, żebyśmy napisali, zostaw nam komentarz.