Czasami czuję, że ludzie biorą ślub , aby opublikować swoje zdjęcia na Facebooku. Jeśli masz takiego znajomego na Facebooku, Twój kanał musi być przez niego spamowany. Oczywiście nie możemy się z nimi rozstać tylko z tego powodu. Facebook o tym wie i dlatego udostępnił nam inne funkcje, aby ich uniknąć. Jednym z nich jest funkcja drzemki .

Zwykle używamy słowa „drzemka”, gdy chcemy coś opóźnić. Musiałeś to słyszeć typowo w kategoriach budzika, czyli drzemki. Na Facebooku drzemka ma nieco inne znaczenie. A co robi drzemka na Facebooku? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w tym szczegółowym przewodniku po drzemce.
1. Znaczenie Drzemki na Facebooku
Drzemka odnosi się do wyciszania kogoś na jakiś czas. Przez wyciszenie oznaczamy, że nie będziesz widzieć aktualizacji od osoby, którą odłożyłeś w swoim kanale aktualności . Oznacza to, że gdy opublikują coś w swoim profilu, nie pojawi się to w Twoim kanale. Jeśli chcesz to sprawdzić, będziesz musiał ręcznie otworzyć ich profil, aby zobaczyć, co opublikowali.
2. Rzeczy, które zmieniają się, gdy odkładasz kogoś na Facebooku
Kiedy odkładasz daną osobę, jedynymi rzeczami, na które ma to wpływ, są jej posty w Twoim kanale, które są tymczasowo ukryte. Nic więcej się nie zmienia. Nie jesteś nieprzyjacielem.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
W przeciwieństwie do block , nadal możesz komunikować się ze sobą na Facebooku i Messengerze. Możesz sprawdzić ich aktywność w innym miejscu na Facebooku. Na przykład, jeśli komentują lub publikują we wspólnej grupie, będzie to widoczne dla Ciebie. Jeśli skomentują Twoje posty , zostaniesz o tym powiadomiony, a komentarz będzie dla Ciebie widoczny. To prowadzi nas do kolejnego ważnego punktu.
3. Jeśli uśpisz kogoś na Facebooku, czy nadal widzi Twoje posty?
TAk. Twoje posty będą normalnie pojawiać się w ich kanale, w zależności od ustawień odbiorców postów. Tylko ich posty zostaną ukryte w Twoim kanale.
4. Limit czasu drzemki
Drzemka działa przez krótki czas, a dokładnie 30 dni. Gdy czas się skończy, zostaniesz o tym powiadomiony. Możesz kontynuować usypianie osoby lub ją anulować, jak pokazano poniżej.
5. Kogo możesz uśpić?
Funkcja drzemki działa w przypadku profili, stron i grup na Facebooku. Profile mogą być tymi, których nie ma na Twojej liście znajomych. To samo dotyczy stron i grup. Oznacza to, że nawet strony i zgrupowane strony, których nie polubiłeś/dołączyłeś, mogą zostać odłożone. Jedynym wymaganiem jest to, aby przynajmniej jeden z ich postów pojawił się w Twoim kanale. Tylko wtedy możesz je uśpić.
Jeśli zastanawiasz się, jak to będzie wyglądać, cóż, gdy ktoś udostępni post z innego profilu lub strony. Następnie zobaczysz przycisk drzemki dla obu profili.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
6. Odłóż swoje konto
Nie możesz odłożyć swojego konta dla kogoś innego. Muszą to zrobić sami. Możesz ręcznie kontrolować prywatność swoich postów, aby ukryć je na swojej osi czasu.
7. Czy Facebook powiadamia ludzi, gdy ich odkładasz?
Nie. Facebook jest na tyle uprzejmy, aby nie dać innym znać, kiedy ich odkładasz. Co więcej, nadal będziesz z nimi przyjaciółmi, a jeśli odłożyłeś grupę lub stronę, nadal będziesz ich członkiem.
8. Jak odłożyć drzemkę na Facebooku
Przycisk drzemki znajduje się pod małą ikoną z trzema kropkami na poście. Aby kogoś uśpić, wykonaj następujące kroki:
Notatka:
Krok 1: Przejdź do swojego kanału aktualności i znajdź post od osoby/strony/grupy, którą chcesz odłożyć.
Krok 2: Kliknij/dotknij ikony z trzema kropkami w prawym górnym rogu posta. Wybierz Odłóż na 30 dni.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Jeśli osoba lub strona udostępniła post z profilu lub strony, którą chcesz odłożyć, otrzymasz opcję odłożenia obu pod ikoną z trzema kropkami.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
9. Jak wyświetlić uśpione profile?
Aby zobaczyć osoby, które odłożyłeś na Facebooku, wykonaj te czynności w aplikacjach mobilnych i sieci Web.
Wyświetl odłożone profile w sieci
Krok 1: Na stronie Facebooka kliknij małą strzałkę w dół u góry. Wybierz z menu Preferencje kanału aktualności.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Krok 2: Kliknij Zarządzaj ustawieniami drzemki.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Tutaj znajdziesz profile, które uśpiłeś.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Wyświetl odłożone profile w aplikacjach mobilnych
Krok 1: W aplikacji Facebook dotknij ikony z trzema paskami u góry na Androidzie i na dole na iPhone'a. Stuknij w Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Krok 2: Przewiń w dół i dotknij Preferencje kanału informacyjnego.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Krok 3 : Stuknij w Zarządzaj ustawieniami drzemki. Zobaczysz osoby, które aktualnie uśpiłeś, a także poprzednie.
Notatka:
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
10. Jak zakończyć drzemkę na Facebooku
Czynności są różne dla profili, stron i grup. Sprawdźmy je.
Przestań odkładać profil i stronę
Otwórz profil lub stronę na Facebooku w sieci lub aplikacje mobilne, które uśpiłeś. Przycisk Uśpiona znajdziesz na górze obok zdjęcia na okładce.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Stuknij / kliknij i wybierz Zakończ drzemkę.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Wyłącz drzemkę dla grupy na Facebooku
W tym celu odwiedź grupę. W Internecie kliknij przycisk Dołączony i wybierz z menu opcję Zakończ odkładanie.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
W aplikacji na Androida otwórz grupę. Stuknij ikonę z trzema kropkami u góry i wybierz z menu opcję Zakończ drzemkę. W przypadku iPhone'a postępuj zgodnie z następną metodą.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
Wyłącz odkładanie profili, stron i grup z pojedynczego ekranu
Innym sposobem wyłączenia drzemki jest zrobienie tego z ekranu, na którym można wyświetlić wszystkie uśpione profile, jak pokazano powyżej. Gdy zobaczysz wszystkie odłożone profile, strony i grupy, kliknij profil, który chcesz odłożyć w internecie. Ten konkretny profil zostanie odłożony.
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
W aplikacjach mobilnych dotknij przycisku Zakończ drzemkę.
Notatka:
![11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook 11 điều cần biết về tính năng báo lại trên Facebook]()
11. Co się dzieje, gdy odsypiasz osobę?
Kiedy kogoś odśpisz, po pierwsze, nie zostanie o tym powiadomiony. Po drugie, wszystko wróci do normy. Oznacza to, że ponownie zaczniesz widzieć ich posty w swoim kanale.
Bonus: Napraw niedostępną funkcję drzemki Facebooka
Powodem, dla którego nie możesz uśpić kogoś na Facebooku, jest to, że próbujesz go z niewłaściwego miejsca. Przycisk odłóż jest dostępny tylko w przypadku postów w Twoim kanale. Jeśli spróbujesz sprawdzić wpis w profilu lub na stronie, nie zobaczysz przycisku.
Kiedy używać drzemki
Powinieneś używać drzemki, gdy posty od znajomego lub strony na Facebooku działają Ci na nerwy. Ale nie podoba ci się pomysł przestania ich obserwowania lub odprzyjaźnienia się z nimi. Na przykład, gdy Twoja oś czasu jest bombardowana zdjęciami z wakacji lub postami politycznymi. W tym miejscu przydaje się drzemka, ponieważ jest to świetna alternatywa dla przestania obserwowania i usuwania znajomych. Poza tym jest to sprawa tymczasowa. Jeśli chcesz czegoś bardziej trwałego, wybierz opcję unfollow . Spowoduje to ukrycie postów w Twoim kanale, dopóki nie zaczniesz ich śledzić.
Dalej : Facebook Messenger ma swoje sposoby na unikanie ludzi. Sprawdź nasz przewodnik, aby dowiedzieć się, czym wyciszenie różni się od opcji ignorowania na Messengerze.