Jeśli masz profil publiczny na Instagramie, każdy może Cię obserwować i przeglądać Twoje posty w swoich kanałach. Dzięki temu czasami podąża za nami osoba, której nie lubimy. W takich przypadkach naszą pierwszą myślą jest zablokowanie takiej osoby . Ale nie musisz podejmować tak trudnej decyzji; możesz po prostu usunąć obserwującego na swoim koncie na Instagramie.

Z drugiej strony, gdy przestaniesz obserwować kogoś na Instagramie, jego posty przestaną pojawiać się w Twoim kanale. A jeśli jest to profil prywatny, utracisz prawo do przeglądania ich postów. W naszym artykule szczegółowo wyjaśniliśmy, co się stanie, gdy przestaniesz obserwować kogoś na Instagramie . Przejdźmy do artykułu, jeśli chcesz usunąć kogoś ze swoich obserwujących bez ponoszenia konsekwencji blokowania.
Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie
Gdy usuniesz kogoś ze swojej listy obserwujących na Instagramie, nie będzie ona już widzieć Twoich postów w swoim kanale ani mieć dostępu do Twojego profilu (w zależności od ustawień prywatności) i jego treści, chyba że ponownie Cię zaobserwuje. Mogą jednak nadal wchodzić z Tobą w interakcję, lajkując i komentując Twoje posty. Mogą także wysyłać bezpośrednie wiadomości lub wspominać o Tobie w swoich postach lub relacjach.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Nie myl usuwania kogoś z blokowaniem. Blokując kogoś, całkowicie odcinasz komunikację i dostęp do swoich treści użytkownikowi z ograniczonym dostępem. Oznacza to, że nie mogą przeglądać Twojego profilu, postów ani historii ani wysyłać Ci bezpośrednich wiadomości. Ponadto nie mogą Cię lubić, komentować ani wspominać o Tobie w swoich postach lub historiach.
Jak usunąć obserwującego na Instagramie na komputerze
Usuwanie obserwującego na Instagramie jest dość proste i łatwe do wykonania, szczególnie na komputerze. Wykonaj poniższe kroki.
Krok 1 : Otwórz Instagram w preferowanej przeglądarce na komputerze z systemem Windows lub Mac i zaloguj się na swoje konto.
Przejdź do Instagrama
Krok 2 : Kliknij Profil w lewym okienku.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Zostaniesz przeniesiony na stronę swojego profilu.
Krok 3 : Przejdź do liczby obserwujących na górze.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Krok 4 : W wyskakującym okienku Obserwatorzy wybierz konto, które chcesz usunąć i kliknij przycisk Usuń obok profilu użytkownika.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Krok 5 : W wyskakującym okienku potwierdzenia kliknij Usuń.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Otóż to. Usunąłeś obserwującego ze swojego konta na Instagramie. Jeśli nie masz dostępu do swojego komputera stacjonarnego, a chcesz zrobić to samo za pomocą urządzenia mobilnego, czytaj dalej.
Jak usunąć obserwującego na IG na telefonie komórkowym
Kroki są takie same dla Androida i iOS. Jednak w celach demonstracyjnych jedziemy z Androidem. Jeśli korzystasz z iOS, podążaj dalej.
Krok 1 : Uruchom aplikację Instagram na urządzeniu z Androidem lub iOS. Kliknij swoje zdjęcie profilowe w prawym dolnym rogu.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Zostaniesz przeniesiony do ekranu swojego profilu.
Krok 2 : Teraz dotknij liczby obserwujących znajdującej się u góry. Na następnym ekranie przewiń obserwujących i znajdź użytkownika, którego chcesz usunąć. Po znalezieniu dotknij przycisku Usuń.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Krok 3 : W obszarze Usuń obserwującego? wyskakujące okienko, wybierz opcję Usuń.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Proszę bardzo. Usunąłeś użytkownika z listy obserwujących na swoim Instagramie.
Czy usunięta osoba może zobaczyć Twoje posty i historie?
To zależy od tego, czy Twój profil jest prywatny czy publiczny. Jeśli masz konto prywatne i usuniesz obserwującego, osoba ta nie będzie mogła zobaczyć Twoich starych ani nowych postów i historii. Dzieje się tak dlatego, że Twój profil jest teraz zablokowany. Osoba ta będzie musiała ponownie wysłać prośbę o obserwację. Wybór leży wówczas w Twojej dłoni. Możesz zaakceptować, odrzucić lub pozostawić sprawę bez zmian.
Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, dana osoba odzyska dostęp do Twojego profilu na Instagramie. Jeśli jednak odmówisz lub nie podejmiesz żadnych działań, Twoje posty pozostaną przed nimi ukryte.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Z drugiej strony, jeśli masz profil publiczny, dana osoba nie otrzyma Twoich postów i historii bezpośrednio na swoim kanale. Ale ta osoba może otworzyć Twój profil na Instagramie, wyszukując Twoją nazwę użytkownika, a następnie sprawdzać posty i historie bez obserwowania Cię.
Czy usunięcie obserwującego powoduje wysłanie powiadomienia?
Nie. Kiedy usuwasz obserwującego, Instagram nie powiadamia tej osoby w żaden sposób. Jednak ta osoba może nabrać podejrzeń, gdy w swoim kanale nie zobaczy żadnych Twoich postów ani historii.
Jeśli otworzy Twój profil i jest to konto prywatne, wyświetli się przycisk Obserwuj wraz z tekstem „To konto jest prywatne”. Obserwuj konto, aby zobaczyć zdjęcia i filmy tej osoby.' Oczywiście, to sprawi, że wszystko stanie się całkiem oczywiste.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Podobnie, chociaż nie jest to oczywiste w przypadku kont publicznych, ponieważ dana osoba nie zobaczy bezpośredniej wiadomości tekstowej, przyciski Obserwuj lub Wiadomość zostaną zastąpione przyciskami Obserwuj lub Obserwuj ponownie. Od twojego szczęścia zależy więc, czy osoba, którą usunąłeś, zauważy to, czy nie.
Jeśli usunę obserwującego na Instagramie, czy nadal będzie mógł wysyłać do mnie wiadomości lub posty?
Jeśli usuniesz kogoś z listy obserwujących, nadal będziesz widzieć jego posty i wiadomości. Jak wspomniano wcześniej, obserwowanie to link jednokierunkowy na Instagramie. Zatem nawet jeśli usuniesz ich jako obserwujących, nie będzie to miało na Ciebie żadnego wpływu.
![Co się stanie, gdy usuniesz obserwującego na Instagramie]()
Jeśli wcześniej nie obserwowałeś tej osoby, nadal możesz. Teraz, jeśli ta osoba ma profil prywatny, musi zaakceptować Twoją prośbę o obserwację, aby umożliwić Ci przeglądanie jej postów. Jeśli jednak jest to konto publiczne, możesz natychmiast przeglądać ich posty.
Jak się dowiedzieć, czy ktoś usunął Cię z listy obserwujących
Nie ma skrótu ani łatwego sposobu, aby dowiedzieć się, czy ktoś usunął Cię ze swojej listy obserwujących. Jedyne, co możesz zrobić, to wejść na ich profil na Instagramie i sprawdzić, czy widzisz przycisk Obserwuj lub Obserwuj wstecz, co oznacza, że zostałeś usunięty.
Jeśli masz jakieś pytania, zapoznaj się z sekcją FAQ poniżej.
Często zadawane pytania dotyczące usuwania obserwujących na Instagramie
1. Czy inni mogą zobaczyć, co obserwujesz, nawet jeśli Twoje konto jest prywatne?
Nie. Nie możesz samodzielnie dodać obserwującego, którego usunąłeś z listy obserwujących na Instagramie. Będą musieli ponownie za tobą podążać. Jeśli więc je znasz, możesz poprosić ich, aby ponownie za Tobą podążali.
2. Czy użytkownik może poprosić o dalsze obserwowanie Cię po usunięciu?
Tak, kiedykolwiek. Usunięcie kogoś jako obserwującego nie powstrzymuje tej osoby od ponownego obserwowania Ciebie. Mogą kliknąć przycisk Obserwuj, aby ponownie zacząć Cię obserwować. Gdy to zrobią, otrzymasz powiadomienie, że XYZ zaczął Cię obserwować.
Lista zdrowych obserwujących
Usunięcie obserwującego na Instagramie to prosta czynność, która może mieć znaczące konsekwencje dla Twojego korzystania z mediów społecznościowych. Alternatywnie, jeśli denerwują Cię tylko komentarze od kogoś, wypróbuj funkcję Ogranicz na Instagramie . Jeśli jednak nie chcesz już w żaden sposób kontaktować się z tą osobą, powinieneś ją zablokować .