Snap Mapy na Snapchacie to doskonały sposób na udostępnienie swojej lokalizacji znajomym i zobaczenie ich. Dodatkowo możesz także przeglądać mapy cieplne, aby zobaczyć najbliższe lokalizacje wydarzeń. Są jednak chwile, kiedy nie chcesz być widoczny. W takim przypadku możesz włączyć tryb ducha Snapchata.

Oprócz trybu ducha dostępne są inne ustawienia udostępniania lokalizacji, które powiadamiają inne osoby o Twojej obecności na Snapchacie. Przyjrzyjmy się więc szczegółowo trybowi ducha Snapchata i innym ustawieniom lokalizacji oraz sposobom ich dostosowania zgodnie z własnymi preferencjami.
Co to jest tryb ducha na Snapchacie
Ważne ustawienie prywatności, Tryb Ducha, pozwala na wyświetlanie się w trybie offline na Snapchacie, nawet jeśli jesteś aktualnie online. Aby to zrobić, całkowicie usuwasz mapę Snap na Snapchacie. W ten sposób, nawet jeśli wszystkie uprawnienia do lokalizacji zostaną włączone, nikt nie będzie mógł zobaczyć Twojej bieżącej ani poprzedniej lokalizacji.
Możesz użyć tej opcji, jeśli chcesz przejść do trybu incognito na Snapchacie lub nie chcesz udostępniać swojej lokalizacji za pośrednictwem Snapchata.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Po włączeniu możesz zobaczyć niebieską ikonę Snapchata nad twarzą bitmoji na mapie Snap. W przypadku innych osób po prostu znikniesz z ich mapy Snap. Możesz wyłączyć tryb ducha, jeśli chcesz ponownie pojawić się na ich mapie Snap. Pamiętaj, że nadal możesz przeglądać inne osoby na swojej mapie Snap.
Jak włączyć tryb ducha na Snapchacie
Teraz, gdy wiemy więcej o trybie ducha Snapchata, przyjrzyjmy się szybko, jak możesz go włączyć za pomocą aplikacji Snapchat na Androida i iOS.
Uwaga: dostęp do ustawień trybu Ducha można także uzyskać, przechodząc do strony profilu Snapchat i wybierając Ustawienia > „Zobacz moją lokalizację”.
Krok 1: Otwórz aplikację mobilną Snapchat.
Krok 2: W opcjach menu dotknij ikony Mapa.
Krok 3: Po otwarciu Snap Map dotknij ikony koła zębatego w prawym górnym rogu.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 4: Następnie włącz przełącznik trybu ducha.
Krok 5: Wybierz czas, przez który chcesz włączyć tryb Ghost.
Uwaga: jeśli wybierzesz czas trwania 3 lub 24 godziny, tryb ducha zostanie automatycznie wyłączony po osiągnięciu limitu czasu.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Gdy to zrobisz, natychmiast będziesz widoczny dla innych w trybie offline na Snapchacie. Jeśli jednak użyłeś opcji „Do wyłączenia”, tryb ducha musi zostać ręcznie wyłączony, aby był ponownie widoczny na Snapchacie. Oto jak to zrobić.
Wyłącz tryb ducha
Krok 1: Na stronie ustawień Moja lokalizacja wyłącz przełącznik trybu ducha.
Krok 2: Jeśli pojawi się monit, wybierz, dla kogo chcesz, aby Twoja lokalizacja była widoczna.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Dzięki temu Twoja lokalizacja będzie widoczna tylko dla wybranej grupy użytkowników. Ale czy możesz zmienić to ustawienie? Przejdź do następnej sekcji, aby się dowiedzieć.
Przeczytaj także: Lista najlepszych przyjaciół Snapchata: jak to jest uporządkowane
Czy możesz włączyć udostępnianie lokalizacji dla wybranych znajomych na Snapchacie?
Poczucie bycia duchem, zwłaszcza na Snapchacie, nigdy nie jest dobre. Właśnie dlatego Snapchat umożliwia udostępnianie Twojej lokalizacji, niezależnie od tego, czy była ona ostatnio widziana, czy lokalizacja na żywo, określonej grupie znajomych. W ten sposób nie będziesz musiał włączać trybu ducha, ale nadal będziesz niewidoczny dla innych na Snapchacie.
Upewnij się jednak, że ufasz wybranym kontaktom, ponieważ mogą one zobaczyć Twoją ostatnią lub bieżącą lokalizację na Snapchacie. Oto jak to zrobić.
I. Korzystanie z ustawień ostatniej lokalizacji
Krok 1: Otwórz Snapchata i dotknij ikony Mapa.
Krok 2: Tutaj dotknij ikony koła zębatego.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 3: Po otwarciu ustawień lokalizacji wybierz, komu chcesz udostępnić swoją lokalizację.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Pamiętaj, że jeśli wybierzesz „Moi znajomi, z wyjątkiem” lub „Tylko ci znajomi”, musisz dodać znajomych, których chcesz wykluczyć, lub dodać do swojej listy udostępniania lokalizacji Snapchat.
II. Korzystanie z ustawień lokalizacji na żywo
Uwaga: wyłączenie opcji „Ukryj moją aktualną lokalizację” spowoduje wyświetlenie Twojej ostatniej lokalizacji na Snap Mapie innym osobom, chyba że włączony jest tryb Ducha.
Krok 1: Otwórz aplikację mobilną Snapchat i dotknij opcji Mapa.
Krok 2: Następnie dotknij ikony koła zębatego.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 3: Tutaj, jeśli jest włączony, wyłącz przełącznik „Ukryj moją bieżącą lokalizację”.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 4: Następnie użyj sekcji Szybkie udostępnianie, aby udostępnić swoją lokalizację ostatnim kontaktom, lub dotknij opcji „Udostępnij moją lokalizację na żywo”.
Krok 5: Teraz wybierz odpowiednie kontakty i dotknij Zapisz.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Spowoduje to natychmiastowe rozpoczęcie udostępniania lokalizacji na żywo wybranym kontaktom. Twoja lokalizacja zostanie zaktualizowana nawet bez korzystania z aplikacji Snapchat. Możesz to wyłączyć, włączając opcję „Ukryj moją aktualną lokalizację”.
Przeczytaj także: Jak śledzić lokalizację członków rodziny na iPhonie
Bonus: Zablokuj Snapchatowi dostęp do Twojej lokalizacji
Oprócz włączenia trybu Ducha na Snapchacie możesz uniemożliwić aplikacji dostęp do lokalizacji Twojego urządzenia za pomocą menu ustawień. W ten sposób Twoja bieżąca lokalizacja nie będzie widoczna na Snapchacie niezależnie od tego, czy tryb ducha jest włączony, czy nie. Aby to zrobić, wykonaj poniższe kroki.
Uwaga: jeśli chcesz korzystać z funkcji opartych na lokalizacji w Snapchacie, musisz włączyć pozwolenie na lokalizację.
Korzystanie z ustawień Androida
Krok 1: Otwórz menu Ustawienia i dotknij Aplikacje.
Krok 2: Przewiń w dół i dotknij Snapchat.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 3: Tutaj dotknij Uprawnienia.
Krok 4: Stuknij w Lokalizacja.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 5: Teraz wybierz Nie zezwalaj.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Korzystanie z ustawień iOS
Krok 1: Otwórz aplikację Ustawienia i dotknij Snapchat.
Krok 2: Tutaj dotknij Lokalizacja.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Krok 3: Stuknij w Nigdy.
![Co to jest tryb ducha Snapchata i dlaczego warto go używać]()
Dzięki temu aplikacja Snapchat nie uzyska dostępu do danych o lokalizacji Twojego urządzenia.
Często zadawane pytania dotyczące korzystania z trybu ducha Snapchata
1. Czy Twoi znajomi nadal mogą zobaczyć Twoją poprzednią lokalizację, gdy tryb Ducha jest włączony na Snapchacie?
Nie. Po włączeniu trybu ducha natychmiast znikniesz z mapy Snap. Oznacza to, że Twoi znajomi nie mogą zobaczyć Twojej poprzedniej lokalizacji. Jest to szczególnie prawdziwe, ponieważ funkcja Ghost Trail została wycofana na Snapchacie.
2. Czy Snapchat powiadamia Twoich znajomych o włączeniu lub wyłączeniu trybu Ducha?
Ghost Mode stara się zachować dyskrecję. Oznacza to, że po włączeniu lub wyłączeniu trybu Ducha na Snapchacie nie są wysyłane żadne powiadomienia. Będziesz jednak widoczny w ostatnio widzianej lokalizacji, jeśli wyłączysz tryb ducha i udostępnianie lokalizacji na żywo w Snapchacie.
3. Czy tryb Ghost jest dostępny wyłącznie dla subskrybentów Snapchat+?
Nie, każdy może uzyskać dostęp do funkcji Ghost Mode na Snapchacie i z niej korzystać.
Usuń ślad swojej lokalizacji na Snapchacie
W obliczu rosnących obaw dotyczących prywatności tryb Snapchat Ghost to dobry sposób na zapewnienie pełnej kontroli nad tym, kto wie, gdzie i kiedy jesteś. Mamy więc nadzieję, że ten artykuł pomógł Ci zrozumieć i korzystać z tej funkcji na Snapchacie. Dodatkowo zapoznaj się z naszym przewodnikiem, aby dowiedzieć się więcej o korzystaniu z Snap Map na Snapchacie .