Prawie wszyscy, których znamy, są na Facebooku. Oznacza to niezliczone prośby o przyjaciela od członków rodziny, przyjaciół, kolegów z biura, a nawet znajomych. Często stawia nas to w trudnej sytuacji, w której nie chcesz zaakceptować prośby, ale musisz. Staje się jeszcze bardziej nieszczęśliwy, gdy mają dostęp do wszystkich twoich działań na Facebooku . Aby zachować cyfrową przestrzeń i prywatność użytkownika, Facebook oferuje skuteczne rozwiązanie ograniczania osób z listy znajomych.
Co to jest lista zastrzeżona?
Jest to lista, na której możesz dodać swoje kontakty na Facebooku, z którymi nie chcesz udostępniać swoich działań na Facebooku. Nie oznacza to, że musisz się z nimi rozstać. Jednak po udostępnieniu wpisu osoby znajdujące się na liście zastrzeżonej nie będą mogły go zobaczyć. Tylko wtedy, gdy wybierzesz swój post jako publiczny lub oznaczysz go w poście, będą mogli go zobaczyć i komentować.
Jak zacząć
- Zaloguj się na swoje konto na Facebooku i przejdź do profilu osoby, którą chcesz dodać do listy zastrzeżonej. Kliknij strzałkę w dół tuż obok Znajomych.

- Z rozwijanego menu kliknij Dodaj do innej listy.
![Jak ograniczyć kontakty na Facebooku? Jak ograniczyć kontakty na Facebooku?]()
- Z menu wybierz opcję Ograniczone.
- Po kliknięciu jego czcionka zmieni się na pogrubioną. Obok niego pojawi się znacznik wyboru.
Aby dodać wiele nazw do listy z ograniczeniami, wykonaj czynności wymienione poniżej.
Przeczytaj także: Jak wyczyścić historię wyszukiwania na Facebooku
- Zaloguj się na swoje konto na Facebooku i kliknij strzałkę w dół znajdującą się w prawym górnym rogu strony na Facebooku. Z rozwijanej listy kliknij opcję Ustawienia.
![Jak ograniczyć kontakty na Facebooku? Jak ograniczyć kontakty na Facebooku?]()
- W lewym okienku kliknij zakładkę Blokowanie.
- W opcji Lista z ograniczeniami kliknij Edytuj listę.
- W oknie, które się otworzy, kliknij strzałkę w dół obok Na tej liście i wybierz Znajomi.
- Pokaże ci pełną listę znajomych. Kliknij zdjęcia osób, które chcesz ograniczyć. Po wybraniu kliknij Zakończ.
Możesz również postępować zgodnie z dokładnym procesem usuwania znajomych z listy zastrzeżonej.
Przeczytaj także: Jak uporządkować swój kanał wiadomości na Facebooku
Więc następnym razem, gdy nie chcesz udostępniać swoich postów z wakacji szefowi i członkom rodziny, po prostu dodaj ich do listy zastrzeżonej.