Jeśli Ty i Twój znajomy posiadacie urządzenia Apple, takie jak iPhone, Mac, a nawet Apple TV, możecie go używać do udostępniania ekranu podczas rozmowy FaceTime za pomocą funkcji SharePlay w FaceTime . Możesz udostępniać wszystko, co Ty lub Twój znajomy przesyłacie strumieniowo lub czego słuchacie podczas połączenia FaceTime. Jeśli jednak nie jesteś fanem, możesz wyłączyć SharePlay na swoim Apple TV.

Jeśli korzystasz z aplikacji kompatybilnej z SharePlay, takiej jak Spotify, Apple TV, Netflix itp., może pojawić się monit z prośbą o połączenie z SharePlay. Może to być szczególnie prawdziwe, jeśli używasz FaceTime na urządzeniu Apple TV . Aby zapobiec zakłócaniu połączenia, wyłącz funkcję SharePlay na Apple TV.
Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV
Aby wyłączyć SharePlay na Apple TV, skorzystaj z menu Ustawienia i w ustawieniach konta wyłącz odpowiednią opcję. Możesz także uzyskać dostęp do menu ustawień konta Siri i wyłączyć odpowiednie opcje. Oto spojrzenie krok po kroku.
Krok 1: Na stronie głównej wybierz Ustawienia.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 2: Tutaj wybierz Użytkownicy i konta.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 3: Następnie wybierz odpowiedniego użytkownika.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 4: Przewiń w dół i wybierz opcję Udostępnij Tobie.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Poczekaj, aż zmieni się z Włączonego na Wyłączone. Po zakończeniu powinno wyłączyć funkcję SharePlay na urządzeniu Apple TV.
2. Korzystanie z Siri
Krok 1: Naciśnij przycisk Siri na pilocie Siri do Apple TV.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 2: Gdy Siri pojawi się na ekranie, poproś Siri o otwarcie „Udostępnij mi ustawienia”.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Po otwarciu strony ustawień konta wykonaj powyższe kroki, aby wyłączyć funkcję SharePlay i zatrzymać wyskakujące okienka SharePlay pomiędzy odcinkami podczas oglądania czegoś na urządzeniu Apple TV.
Jak wyłączyć SharePlay na iPhonie lub komputerze Mac, aby uniemożliwić połączenie
Jeśli wcześniej łączyłeś się z urządzeniem, może zostać wyświetlony monit lub automatyczne połączenie z nim na urządzeniu Apple TV, zwłaszcza jeśli korzystasz z funkcji SharePlay. Jeśli więc Apple TV ciągle prosi o SharePlay, szczególnie podczas rozmowy Facetime, możesz wyłączyć SharePlay na swoim urządzeniu. Oto jak:
Na iPhonie
Krok 1: Otwórz aplikację Ustawienia i dotknij FaceTime.
Krok 2: Tutaj dotknij SharePlay.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 3: Następnie wyłącz przełącznik SharePlay.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Na Macu
Krok 1: Naciśnij Cmd + spacja, aby otworzyć wyszukiwanie Spotlight.
Krok 2: Tutaj wyszukaj i otwórz FaceTime.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 3: Następnie przejdź do paska menu i kliknij FaceTime. Po wyświetleniu opcji kliknij Ustawienia.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 4: Tutaj kliknij SharePlay w opcjach menu.
Krok 5: Następnie odznacz opcję SharePlay.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Spowoduje to natychmiastowe wyłączenie funkcji SharePlay na komputerze Mac. Pamiętaj, że jeśli chcesz udostępnić swój ekran w FaceTime , musisz wykonać powyższe kroki i włączyć opcję SharePlay na obu urządzeniach.
Bonus: Jak zakończyć sesję SharePlay na Apple TV
Jeśli aktualnie masz aktywną sesję SharePlay na swoim Apple TV, wyłącz ją bez wyłączania SharePlay jako całości. Umożliwi to korzystanie z SharePlay z innym użytkownikiem podczas kończenia bieżącej sesji. Aby to zrobić, wykonaj poniższe kroki.
Krok 1: Na pilocie Apple TV naciśnij i przytrzymaj przycisk Początek, aby otworzyć Centrum sterowania.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 2: Teraz wybierz SharePlay z opcji menu.
Krok 3: Przewiń w dół i wybierz ikonę SharePlay.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Krok 4: Po wyświetleniu monitu wybierz opcję Zakończ dla wszystkich.
![Jak wyłączyć SharePlay na Apple TV]()
Spowoduje to zakończenie bieżącej sesji SharePlay dla wszystkich osób aktywnych w rozmowie. Jeśli chcesz opuścić bieżącą sesję SharePlay bez wpływu na kogokolwiek innego, po wyświetleniu monitu wybierz opcję „Zakończ tylko dla mnie”.
Często zadawane pytania dotyczące wyłączania funkcji SharePlay na urządzeniu Apple TV
1. Czy możesz użyć aplikacji Remote na swoim iPhonie, aby wyłączyć SharePlay?
Tak. Aplikacji Remote na iPhonie można używać zamiast pilota do Apple TV. Dzięki temu możesz uzyskać dostęp do aplikacji Ustawienia i wyłączyć funkcję SharePlay.
3. Co zrobić, jeśli funkcja SharePlay jest automatycznie włączana na urządzeniu Apple TV?
Jeśli funkcja SharePlay jest włączona po jej wyłączeniu, uruchom ponownie Apple TV. Dodatkowo upewnij się, że oprogramowanie Apple TV jest aktualne. Jeśli problem będzie się powtarzał, rozważ zresetowanie Apple TV . Spowoduje to usunięcie wszelkich ustawień, które mogą włączyć funkcję SharePlay bez monitu.
Zatrzymaj SharePlay na swoim Apple TV
Chociaż możliwość korzystania z SharePlay na Apple TV jest przydatna, ciągłe wyskakujące okienka mogą stać się denerwujące. Mamy więc nadzieję, że ten artykuł pomógł Ci wyłączyć SharePlay na Apple TV i temu zapobiec. Możesz także zapoznać się z naszym artykułem, aby dostosować wygląd napisów na Apple TV .