Kilka miesięcy temu miałem zwyczaj dzielić się wszystkim i wszystkim na Facebooku. Czy to muzyka, której słuchałem, jedzenie, które jadłem, gdzie jadłem itp. Jednak obecnie już tego nie robię. Pomyślałem o zachowaniu mojego stylu życia dla siebie, zamiast krzyczeć o tym setkom i tysiącom moich „przyjaciół z Facebooka”. Oczywiście od czasu do czasu trochę dzielenia się jest tym, o co chodzi w sieci społecznościowej i rozumiem to. Ale to automatyczne publikowanie z podłączonych aplikacji (które skonfigurowałem na moim koncie) musiało teraz zostać wyłączone.

Teraz mogłem otworzyć te usługi jeden po drugim, aby odłączyć moje konto na Facebooku, ale nie było jednej lub dwóch, ale ogromna liczba aplikacji, którym dałem pozwolenie na automatyczne publikowanie na Facebooku, gdy tylko dokonam nowej aktualizacji.
Po krótkich poszukiwaniach znalazłem łatwy sposób na odłączenie tych aplikacji lub ograniczenie ich dostępu do ściany. Te rzeczy są na Facebooku, ale nie są podawane na talerzu. Zamiast tego trzeba go znaleźć poprzez siatkę ustawień.
Usuń lub edytuj dostęp do aplikacji na Facebooku
Krok 1: Aby odłączyć lub zmienić uprawnienia aplikacji Facebook, zaloguj się na swoje konto na Facebooku i kliknij łącze App Center na końcu lewego paska bocznego.
![Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook]()
Krok 2: Gdy znajdziesz się w App Center, ponownie kliknij Moje aplikacje na końcu lewego paska bocznego, aby otworzyć wszystkie aplikacje, którym przyznałeś dostęp na swoim koncie. Jeśli korzystasz z Facebooka od dawna, zaufaj mi, będzie to długa lista aplikacji, o których większość mogłeś zapomnieć.
![Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook]()
Krok 3: Teraz, aby usunąć aplikację, do której nie chcesz zapewniać dostępu przez swoje konto na Facebooku, po prostu naciśnij mały krzyżyk. Przycisk z krzyżykiem pojawi się tylko wtedy, gdy najedziesz myszą na aplikację, którą chcesz usunąć.
![Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook]()
Jeśli chcesz zmienić ustawienia, kliknij link Zmień ustawienia pod aplikacją, której ustawienia chcesz zmienić. W wyskakującej ramce możesz sprawdzić dostęp aplikacji i usunąć niektóre, jeśli chcesz. Na przykład, jeśli chcesz usunąć posta w swoim imieniu , po prostu kliknij krzyżyk obok aplikacji.
![Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook Cách thay đổi hoặc tắt cài đặt ứng dụng được kết nối Facebook]()
To wszystko! W ten sposób możesz usunąć lub przejrzeć dostęp aplikacji na swoim koncie na Facebooku.
Wniosek
Zaufaj mi, jeśli nie sprawdziłeś dostępu aplikacji App Center do swojego konta na Facebooku, musisz to zrobić już dziś! Będziesz zaskoczony, widząc aplikacje, które są połączone z Twoim kontem na Facebooku i mają dostęp do Twoich danych. Ręczne sprawdzenie wszystkich aplikacji może zająć kilka godzin, ale stawką jest tutaj Twoja prywatność.