Strona główna
» Software
»
Microsoft Teams: archiwizowanie zespołu lub kanału i ukrywanie czatów
Microsoft Teams: archiwizowanie zespołu lub kanału i ukrywanie czatów
Microsoft Teams pozwala właścicielom archiwizować cały zespół lub pojedynczy kanał, dzięki czemu konwersacje pozostają dostępne do wglądu bez konieczności dodawania nowych postów i odpowiedzi. Pojedynczy czat lub konwersacja w kanale nie ma takiej samej kontroli archiwizacji. W przypadku czatu jeden na jeden użyj opcji Ukryj , jeśli chcesz po prostu usunąć go z listy.
Wybierz, co chcesz zarchiwizować
Skorzystaj z tych instrukcji dotyczących zespołów i kanałów na koncie służbowym lub szkolnym. Archiwizuj i przywracaj je za pomocą aplikacji Teams na komputerze lub Teams w przeglądarce.
Przedmiot
Najlepsza opcja
Co to robi
Zespół skompletowany
Zespół archiwalny
Zamraża aktywność w zespole.
Ukończony kanał
Kanał archiwalny
Zamraża dany kanał, podczas gdy inne aktywne kanały pozostają dostępne.
Rozmowa w cztery oczy
Ukrywać
Usuwa go z listy bez tworzenia archiwum tylko do odczytu.
Rozmowa lub plik na jednym kanale
Brak równoważnego indywidualnego polecenia archiwizacji
Zamiast tego wybierz odpowiedni kanał lub zakres zespołu.
Na przykład zarchiwizuj ukończony kanał startowy, jeśli inne projekty działu są kontynuowane. Archiwizuj cały zespół tylko wtedy, gdy jego wspólna przestrzeń robocza nie jest już aktywna.
Jak zarchiwizować zespół w usłudze Microsoft Teams
Otwórz listę Więcej opcji nad czatami i kanałami, a następnie wybierz Twoje zespoły i kanały .
Otwórz listę zespołów przed wybraniem obszaru roboczego, który chcesz zarchiwizować.
W sekcji „Wszystkie” znajdź zespół. Otwórz menu „Więcej opcji” i wybierz „Archiwizuj zespół” .
Sprawdź potwierdzenie. Wybierz opcję „ Ustaw witrynę SharePoint tylko do odczytu dla członków zespołu” , jeśli chcesz również ograniczyć członkom możliwość edycji, a następnie wybierz opcję Archiwizuj . Właściciele zespołów nadal będą mogli edytować tę zawartość SharePoint.
Archiwizacja zachowuje dostęp do istniejących materiałów, zamiast usuwać obszar roboczy. Publikowanie, odpowiadanie, zmiana kanałów i dodawanie aplikacji zostają zatrzymane. Właściciele nadal mogą zarządzać członkami i rolami. Ograniczenia edycji w programie SharePoint zależą od opcji wybranej podczas archiwizacji; nie należy zakładać, że każdy powiązany zasób został trwale zablokowany.
Aby reaktywować zespół, wróć do sekcji „Twoje zespoły i kanały” . W filtrach otwórz 3 kolejne i wybierz „Zarchiwizowane zespoły” . Znajdź zespół i wybierz „Więcej opcji” > „Przywróć zespół” .
Możesz archiwizować pojedyncze kanały. Właściciele zespołów mogą to robić w przypadku kanałów standardowych, prywatnych i współdzielonych; właściciele kanałów prywatnych i współdzielonych również mogą archiwizować swoje kanały.
Otwórz w zespole Więcej opcji > Zarządzaj zespołem > Kanały . Znajdź kanał i wybierz Więcej opcji > Archiwizuj kanał , a następnie przejrzyj potwierdzenia. Możesz również znaleźć kanał w sekcji Twoje zespoły i kanały i skorzystać z menu opcji.
Aby to odwrócić, znajdź zarchiwizowany kanał i wybierz Więcej opcji > Przywróć kanał . Użyj filtra Zarchiwizowane w sekcji Zarządzaj zespołem > Kanały, aby go zlokalizować.
Zarchiwizowane kanały nadal można przeszukiwać, ale zasady przechowywania i usuwania nadal obowiązują. Przywrócenie zarchiwizowanego zespołu nie powoduje automatycznego przywrócenia kanałów, które zostały zarchiwizowane osobno. Szczegółowe informacje można znaleźć w poradniku firmy Microsoft dotyczącym archiwizacji kanałów .
Czy można zarchiwizować rozmowę lub czat?
Teams nie oferuje funkcji archiwizacji zespołu/kanału dla konwersacji indywidualnych. Aby uporządkować czat jeden na jeden , otwórz menu „Więcej opcji” > „Ukryj” . Ukryty czat można ponownie znaleźć, korzystając z wyszukiwarki.
Nie myl opcji Ukryj z opcją Usuń historię czatu . Usunięcie historii sprawia, że staje się ona niedostępna, również w wyszukiwaniu, podczas gdy druga osoba nadal widzi czat. Czaty grupowe i spotkania mają osobną opcję „Opuść” , z ograniczeniami dla właścicieli spotkań. Przed usunięciem czegokolwiek, do czego chcesz wrócić, zapoznaj się z wyjaśnieniem firmy Microsoft dotyczącym opcji czyszczenia czatu .
Alternatywa dla administratora i brak opcji archiwizacji
Autoryzowany administrator Teams może otworzyć Centrum administracyjne Teams, przejść do Zespoły > Zarządzaj zespołami , wybrać zespół za pomocą selektora obok jego nazwy i wybrać Archiwizuj . Ta ścieżka dla całej organizacji jest opisana w dokumentacji Centrum administracyjnego Microsoft .
Jeśli brakuje opcji Archiwum, najpierw sprawdź swoją rolę i upewnij się, że jesteś w odpowiedniej organizacji. Zamiast przeszukiwać menu mobilne, skorzystaj z aplikacji na komputerze lub w przeglądarce. Sprawdź również, czy element jest już zarchiwizowany: odpowiednia komenda to „Przywróć”. Jeśli Twoje konto nie ma odpowiednich uprawnień, poproś właściciela lub administratora IT o pomoc.